Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne bułeczki drożdżowe a'la jagodzianki, z tym, że u mnie z nadzieniem z malin. Część bułeczek nadziałam borówkami. Delikatne, puszyste ciasto, lekko kwaskowe nadzienie malinowe ... pychotka :-) dziecinnie proste, najwięcej czasu zajmuje wyrastanie ciasta. polecam :-)
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2821
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 215
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 48
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2821
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 215
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 48
Składniki
Drożdże i jajka powinny być w temp. pokojowej. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, 1 pełną łyżeczkę cukru i letnie (nie gorące) mleko (nie mieszać). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. (aż drożdże urosną). Dodać stopione i przestudzone masło lub margarynę, resztę cukru i jajka. Wymieszać drewnianą łyżką do powstania elastycznego ciasta, powinno być dosyć luźne, aby bułeczki były delikatne i puszyste. Ponownie przykryć recznikiem i wstawić w ciepłe miejsce (miskę z ciastem wstawiam do drugiej miski ciepłą wodą) na ok. 1,5 godz. Nadzienie: Maliny przełozyć do miseczki, dodać mąke ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej maliny. (podobnie postąpić z jagodami lub borówkami) Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stół obsypany delikatnie mąką. Ciasto rozpłaszczyć ręką do grubości ok. 1 cm i wykrawać kółka szklanką.
Na środek każdego kółka wyłożyć po 4-5 malin, wsypać 1 łyżeczkę cukru i skleić dokładnie aby sok z malin nie wypływał w czasie pieczenia (do bułeczek z borówkami nie dodaję cukru, są wystarczająco słodkie). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki (złączeniem na dół).
Przykryć ręcznikiem i odstawić na ok. 10 - 15 min. Piec w temp. 170 ok. 20 min. (do zrumienienia). Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą (ilość wody taka aby lukier był gęsty). Lekko przestudzone bułeczki smarować lukrem za pomocą pędzelka.
Smacznego :-)