Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Błyskawiczny chleb, bajecznie pachnący, chrupki, przepyszny. Dobry efekt złej pandemii. Rano cały dom pachnie fantastycznie, lepiej się wstaje.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
25 g świeżych drożdży i 20 g cukru rozmieszać mątewką lub mikserem w 500 ml letniej wody (lub piwa, lub kwasu po ogórkach). Dodać 700 g mąki, 2 pełne łyżeczki soli (1/2 gdy z kwasem po słonych ogórkach, 1 gdy po małosolnych), 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki czarnuszki lub kminku.
Zagnieść całość mikserem ręcznym dosypując ostrożnie odrobinę mąki wg wyczucia. Przykryć szczelnie folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Rano posypać mąką stolnicę. Zimne ciasto wyrobić delikatnie rękami i zostawić na 30 minut w misce, aby się zagrzało.
Nastawić piekarnik na 200’C, termoobieg, rozgrzać w nim również dolną część brytfanki. Uformować w rękach bochenek, włożyć do rozgrzanej brytfanki, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut, następnie odkryć brytfankę i piec dalej ok. 20 minut uważając na kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.