Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Błyskawiczny chleb, bajecznie pachnący, chrupki, przepyszny. Dobry efekt złej pandemii. Rano cały dom pachnie fantastycznie, lepiej się wstaje.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22058
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 92
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 371
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 98
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 154
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22058
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 92
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 371
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 98
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 154
Składniki
25 g świeżych drożdży i 20 g cukru rozmieszać mątewką lub mikserem w 500 ml letniej wody (lub piwa, lub kwasu po ogórkach). Dodać 700 g mąki, 2 pełne łyżeczki soli (1/2 gdy z kwasem po słonych ogórkach, 1 gdy po małosolnych), 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki czarnuszki lub kminku.
Zagnieść całość mikserem ręcznym dosypując ostrożnie odrobinę mąki wg wyczucia. Przykryć szczelnie folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Rano posypać mąką stolnicę. Zimne ciasto wyrobić delikatnie rękami i zostawić na 30 minut w misce, aby się zagrzało.
Nastawić piekarnik na 200’C, termoobieg, rozgrzać w nim również dolną część brytfanki. Uformować w rękach bochenek, włożyć do rozgrzanej brytfanki, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut, następnie odkryć brytfankę i piec dalej ok. 20 minut uważając na kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.