Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Błyskawiczny chleb, bajecznie pachnący, chrupki, przepyszny. Dobry efekt złej pandemii. Rano cały dom pachnie fantastycznie, lepiej się wstaje.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 323
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2238
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 986
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 323
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2238
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 986
Składniki
25 g świeżych drożdży i 20 g cukru rozmieszać mątewką lub mikserem w 500 ml letniej wody (lub piwa, lub kwasu po ogórkach). Dodać 700 g mąki, 2 pełne łyżeczki soli (1/2 gdy z kwasem po słonych ogórkach, 1 gdy po małosolnych), 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki czarnuszki lub kminku.
Zagnieść całość mikserem ręcznym dosypując ostrożnie odrobinę mąki wg wyczucia. Przykryć szczelnie folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Rano posypać mąką stolnicę. Zimne ciasto wyrobić delikatnie rękami i zostawić na 30 minut w misce, aby się zagrzało.
Nastawić piekarnik na 200’C, termoobieg, rozgrzać w nim również dolną część brytfanki. Uformować w rękach bochenek, włożyć do rozgrzanej brytfanki, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut, następnie odkryć brytfankę i piec dalej ok. 20 minut uważając na kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.