Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Błyskawiczny chleb, bajecznie pachnący, chrupki, przepyszny. Dobry efekt złej pandemii. Rano cały dom pachnie fantastycznie, lepiej się wstaje.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
25 g świeżych drożdży i 20 g cukru rozmieszać mątewką lub mikserem w 500 ml letniej wody (lub piwa, lub kwasu po ogórkach). Dodać 700 g mąki, 2 pełne łyżeczki soli (1/2 gdy z kwasem po słonych ogórkach, 1 gdy po małosolnych), 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki czarnuszki lub kminku.
Zagnieść całość mikserem ręcznym dosypując ostrożnie odrobinę mąki wg wyczucia. Przykryć szczelnie folią i wstawić na całą noc do lodówki.
Rano posypać mąką stolnicę. Zimne ciasto wyrobić delikatnie rękami i zostawić na 30 minut w misce, aby się zagrzało.
Nastawić piekarnik na 200’C, termoobieg, rozgrzać w nim również dolną część brytfanki. Uformować w rękach bochenek, włożyć do rozgrzanej brytfanki, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut, następnie odkryć brytfankę i piec dalej ok. 20 minut uważając na kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.