Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny na żytnim zakwasie. Przepis na ten tradycyjny, polski domowy chleb świetnie nadaje się dla początkujących piekarzy, którzy zaczynają przygodę z piekarnictwem. Pajda takiego chleba z masełkiem smakuje obłędnie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 612
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12258
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13505
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2754
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 612
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12258
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13505
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2754
Składniki
Wszystkie składniki oprócz soli daj do miski i wymieszaj dokładnie, aby połączyły się w jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Po upływie 2 godzin dodaj sól i wyrabiaj jeszcze ok.10 minut.
Następnie wyłóż ciasto na zmoczony delikatnie wodą blat kuchenny, namocz ręce i wyrabiaj ciasto, nakładając je na siebie dotąd, aż przestanie się mocno kleić.
Z tak wyrobionego ciasta uformuj okrągły bochenek. Przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C, włóż do niego garnek żeliwny na 10 minut, niech się dobrze nagrzeje.
Rozgrzany garnek oprósz delikatnie mąką i włóż do niego delikatnie wyrośnięty bochenek chleba. Sam bochenek także oprósz mąką. Garnek przykryj pokrywką i jak najszybciej przełóż do piekarnika.
Chleb piecz pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 220°C, ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Zaglądaj do piekarnika, aby chleb nie zrumienił się za bardzo się a skórka była chrupiąca.
Upieczony chleb wyjmij z garnka i przełóż na kratkę do wystudzenia. Po ok. 30 minutach możesz go już kroić.