Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 65
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 79
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 65
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 79
Składniki
Zaczyn: Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni.
Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę.
Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką.
Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe: Formę (keksowa duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól.
Dodajemy cały zaczyn i wodę.
Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia.
Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę.
Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy.
Równamy mokrą dłonią, posypujemy ziarnami słonecznika i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką.
Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto.
Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika.
Wykładamy chleb z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce.
Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego. Smacznego!!!