Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z samych ziaren jest niezwykle prosty łatwy w przygotowaniu i nie można go zepsuć. Nie zawiera grama mąki ani jajek. Można jednak przepis zmodyfikować o ulubione przyprawy, suszone owoce a nawet kakao. Olej kokosowy dodaje mu ciekawego aromatu. Taki chleb świetnie sprawdzi się na niedzielne śniadanie, jako dodatek do słodkiego dżemu czy wytrawnej pasty.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Wymieszaj nasiona słonecznika z mielonymi ziarnami lnu, migdałami, płatkami owsianymi, babką płesznik i solą.
Olej kokosowy rozpuść w rondelku, na małym ogniu. Zdejmij go z palnika i dodaj do niego syrop z agawy i wodę. Dobrze wymieszaj.
Do płynnej mieszanki dodaj wszystkie ziarna. Wymieszaj, aż cała masa będzie mocno gęsta.
Keksówkę o wymiarach 30x11 cm lub formę do pieczenia chleba wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do przygotowanego naczynia. Odstaw foremkę na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 175 st. Celsjusza. Chleb z samych ziaren piecz przez 20 minut. Wyjmij chleb z formy i kontynuuj pieczenie go do góry nogami na ruszcie piekarnika przez kolejne 40 minut.
Chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj go w zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 5 dni.