Chleb z suszonymi pomidorami to aromatyczne i sycące pieczywo, które jest stosunkowo łatwe do przygotowania w domy. Będzie stanowić świetny dodatek do niedzielnego śniadania i swojskich wędlin. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie lub jedynie z dodatkiem masła.
Chleb z suszonymi pomidorami
Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii

Etapy przygotowania
Pomidory odsącz z oleju i drobno posiekaj. Czosnek obierz i także drobno posiekaj.
W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok. 10 minut do spienienia.
W innej, większej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mieszankę drożdżową do suchych składników. Wyrób ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
W trakcie wyrabiania dodaj posiekane pomidory, czosnek i zioła.
Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryj ściereczką kuchenną lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrastaniu delikatnie zagnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Uformuj bochenek i włóż go do keksówki papierem do pieczenia.
Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut. Następnie zrób kilka nacięć na wierzchu ostrym nożem.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Piecz chleb z suszonymi pomidorami przez 25-30 minut lub do zbrązowienia skórki.
Po upieczeniu ostudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 281

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 84
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 281

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 84



Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
Pomidory odsącz z oleju i drobno posiekaj. Czosnek obierz i także drobno posiekaj.
W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok. 10 minut do spienienia.
W innej, większej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mieszankę drożdżową do suchych składników. Wyrób ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
W trakcie wyrabiania dodaj posiekane pomidory, czosnek i zioła.
Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryj ściereczką kuchenną lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrastaniu delikatnie zagnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Uformuj bochenek i włóż go do keksówki papierem do pieczenia.
Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut. Następnie zrób kilka nacięć na wierzchu ostrym nożem.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Piecz chleb z suszonymi pomidorami przez 25-30 minut lub do zbrązowienia skórki.
Po upieczeniu ostudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.
Pyszny chlebek ,super pomysł z suszonymi pomidorami.;)