Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z suszonymi pomidorami to aromatyczne i sycące pieczywo, które jest stosunkowo łatwe do przygotowania w domy. Będzie stanowić świetny dodatek do niedzielnego śniadania i swojskich wędlin. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie lub jedynie z dodatkiem masła.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 176
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 466
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 420
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 128
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 176
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 466
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 420
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 128
Składniki
Pomidory odsącz z oleju i drobno posiekaj. Czosnek obierz i także drobno posiekaj.
W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok. 10 minut do spienienia.
W innej, większej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mieszankę drożdżową do suchych składników. Wyrób ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
W trakcie wyrabiania dodaj posiekane pomidory, czosnek i zioła.
Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryj ściereczką kuchenną lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrastaniu delikatnie zagnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Uformuj bochenek i włóż go do keksówki papierem do pieczenia.
Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut. Następnie zrób kilka nacięć na wierzchu ostrym nożem.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Piecz chleb z suszonymi pomidorami przez 25-30 minut lub do zbrązowienia skórki.
Po upieczeniu ostudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.