Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z suszonymi pomidorami to aromatyczne i sycące pieczywo, które jest stosunkowo łatwe do przygotowania w domy. Będzie stanowić świetny dodatek do niedzielnego śniadania i swojskich wędlin. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie lub jedynie z dodatkiem masła.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1202
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31246
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3689
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4649
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8133
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1202
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31246
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3689
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4649
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8133
Składniki
Pomidory odsącz z oleju i drobno posiekaj. Czosnek obierz i także drobno posiekaj.
W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok. 10 minut do spienienia.
W innej, większej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj mieszankę drożdżową do suchych składników. Wyrób ciasto ręcznie przez 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
W trakcie wyrabiania dodaj posiekane pomidory, czosnek i zioła.
Umieść ciasto w naoliwionej misce i przykryj ściereczką kuchenną lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po pierwszym wyrastaniu delikatnie zagnieć ciasto, aby usunąć nadmiar powietrza. Uformuj bochenek i włóż go do keksówki papierem do pieczenia.
Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 30-60 minut. Następnie zrób kilka nacięć na wierzchu ostrym nożem.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Piecz chleb z suszonymi pomidorami przez 25-30 minut lub do zbrązowienia skórki.
Po upieczeniu ostudź na kratce. Podawaj na ciepło lub zimno, z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.