Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pita to okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne w krajach Bliskiego Wschodu, jedzone najczęściej z pikantnymi sosami. Podczas pieczenia pęcznieją tworząc naturalną kieszeń na farsz. Obecnie pita najczęściej podawana jest z kebabem. U mnie pitty podane były z sałatką Gyros.
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 43
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 53
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1120
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 266
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 15000
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 43
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 53
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1120
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 266
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 15000
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę z drożdżami i pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i układamy na obsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Każdą kulkę rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 5mm, obsypujemy je mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, blaszkę na której będą się piekły pitty wkładamy do nagrzewającego się piekarnika. Na gorącą blaszkę wykładamy pitty, pieczemy 5-8 minut. Jeśli chcemy bardziej zrumienione chlebki pieczemy kilka minut dłużej.