Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne z kubkiem ciepłego mleka
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".
Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie...
Odsłon: 49339
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 20
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 74
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 50
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13260
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5226
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5082
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 20
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 74
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 50
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13260
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5226
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5082
Składniki
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 74
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 415