Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne z kubkiem ciepłego mleka
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12235
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1376
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12970
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5065
Składniki
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".