Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne z kubkiem ciepłego mleka
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15739
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4750
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 419
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15739
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4750
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 419
Składniki
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".