Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne z kubkiem ciepłego mleka
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8254
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1192
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4587
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 621
Składniki
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".