Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinianki to pyszne drożdżowe bułeczki, w których słodkość łączy się z delikatną kwaskowatością. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11768
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Masło roztop w rondelku i odstaw do delikatnego ostudzenia.
W dużej misce połącz mąkę pszenną z solą, cukry, jajka, mleko i drożdże instant. Zetrzyj też skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połącz, wyrabiając elastyczne i gładkie ciasto. Na koniec dodaj roztopione masło i połącz wszystkie składniki tak, aby tłuszcz się w pełni wchłonął.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie maliny umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wbij w nie pięść i wyciągnij na stolnicę. Podsypując mąką, wyrabiaj dalej. Podziel na 8-10 równych części. Każdy kawałek rozpłaszcz w ręku, ułóż kilka malin i zlep dokładnie boki. Roluj w dłoniach aż zrobi się kulka. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, delikatnie dociśnij dłonią, aby je rozpłaszczyć. Tak samo zrób z pozostałym ciastem.
Malinianki wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem i udekoruj malinami.