Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1907
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3136
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1221
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1981
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1907
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3136
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1221
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1981
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.
UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.