Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.
UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.
Najprostszy na świecie przepis na chleb, bez zagniatania, wyrastania, tylko w...
Odsłon: 29900
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 48
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10502
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 377
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 120
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 48
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10502
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 377
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 120
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.
UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 89
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 7799