Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 40
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 141
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 389
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 40
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 141
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 196
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 389
Składniki
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Mieszamy. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy wszystkie mąki wylewamy masę mleczno-drożdżową, dolewamy olej i wsypujemy sól. Miksujemy mieszadłami "świderkami" przez ok. 8 minut. Ciasto może się trochę kleić. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć do prostokątnej foremki i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach zwiękaszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 50 minut. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę na 7 minut przed końcem pieczenia włączamy tylko górną grzałkę (jeśli mamy piekarnik elektryczny). W piekarniku powinno być naczynie żaroodporne z wodą.
UWAGI: Ja jako "ciepłego miejsca" używam piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni. Wkładam tam ciasto i zostawiam uchylone drzwiczki.