Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki to danie uwielbiane niemal przez wszystkich. Czy wiesz, że chrupiące frytki z cukinii – zapiekane w piekarniku w panierce z parmezanu i ziół – są nie mniej pyszne niż ich ziemniaczany odpowiednik, a przy tym znacznie zdrowsze i pełniejsze smaku?
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2736
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1954
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2736
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1954
Składniki
Umyj cukinię (nie musisz jej obierać) i pokrój w słupki – tak, jak ziemniaki na frytki. Przełóż do miski i oprósz dość obficie solą. Pozostaw na kwadrans. Odcedź z cukinii sok.
Zetrzyj parmezan na tarce o najdrobniejszych oczkach. Wymieszaj go z bułką tartą, zmielonymi orzechami, oregano, bazylią i chili. Przesyp panierkę na talerz.
Roztrzep w misce jajka z mlekiem. Zanurz w jajku słupki cukinii, a następnie każdy obtocz w panierce. Opanierowane frytki z cukinii układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop ułożone na blasze frytki oliwą z oliwek (najwygodniej ci będzie posłużyć się oliwą w sprayu).
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około 15 minut. W trakcie pieczenia otwórz piekarnik, by wypuścić z niego parę wodną i obrócić frytki na drugą stronę. Po kwadransie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C i zapiekaj frytki jeszcze przez około 10 minut.
Upieczone frytki z cukinii podawaj z ulubionym dipem (najlepiej smakują z czosnkowym!) i posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, pietruszką.