Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem to ekspresowe w wykonaniu danie, które stanie się hitem każdej imprezy rodzinnej. Z powodzeniem może też pełnić rolę letniego obiadu, szczególnie jeśli szukasz czegoś nowego i innego. Potrawa charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem klasycznego połączenia: szpinaku i sera feta. Z pewnością sprawdzi się jako sposób na przemycenie tej nielubianej rośliny do dziecięcej diety.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 40
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5652
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 94
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 550
Składniki
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem piecz przez ok. 15 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło.
Szpinak umyj i wysusz na patelni na niewielkim ogniu. Dodaj 2 łyżki oliwy oraz posiekany ząbek czosnku. Smaż całość przez ok. 7 minut, aż szpinak wyraźnie straci swoją jędrność i nadmiar wody.
Szpinak ostudź. Dodaj do niego pokruszony drobno ser feta oraz pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Wszystko wymieszaj i dopraw 2 szczyptami pieprzu. Nie ma konieczności dodawania soli – feta jest bardzo słonym serem.
Rozwiń ciasto francuskie. Farsz nałóż tylko na jego połowę, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Sklej porządnie ze sobą obie połowy ciasta francuskiego, tworząc strudel.