Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem to ekspresowe w wykonaniu danie, które stanie się hitem każdej imprezy rodzinnej. Z powodzeniem może też pełnić rolę letniego obiadu, szczególnie jeśli szukasz czegoś nowego i innego. Potrawa charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem klasycznego połączenia: szpinaku i sera feta. Z pewnością sprawdzi się jako sposób na przemycenie tej nielubianej rośliny do dziecięcej diety.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Składniki
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem piecz przez ok. 15 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło.
Szpinak umyj i wysusz na patelni na niewielkim ogniu. Dodaj 2 łyżki oliwy oraz posiekany ząbek czosnku. Smaż całość przez ok. 7 minut, aż szpinak wyraźnie straci swoją jędrność i nadmiar wody.
Szpinak ostudź. Dodaj do niego pokruszony drobno ser feta oraz pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Wszystko wymieszaj i dopraw 2 szczyptami pieprzu. Nie ma konieczności dodawania soli – feta jest bardzo słonym serem.
Rozwiń ciasto francuskie. Farsz nałóż tylko na jego połowę, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Sklej porządnie ze sobą obie połowy ciasta francuskiego, tworząc strudel.