Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem to ekspresowe w wykonaniu danie, które stanie się hitem każdej imprezy rodzinnej. Z powodzeniem może też pełnić rolę letniego obiadu, szczególnie jeśli szukasz czegoś nowego i innego. Potrawa charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem klasycznego połączenia: szpinaku i sera feta. Z pewnością sprawdzi się jako sposób na przemycenie tej nielubianej rośliny do dziecięcej diety.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2913
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 573
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 237
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 327
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2913
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 573
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3667
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 237
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 327
Składniki
W osobnej miseczce rozbełtaj jajko. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto francuskie z fetą i szpinakiem piecz przez ok. 15 minut, do zrumienienia. Podawaj na ciepło.
Szpinak umyj i wysusz na patelni na niewielkim ogniu. Dodaj 2 łyżki oliwy oraz posiekany ząbek czosnku. Smaż całość przez ok. 7 minut, aż szpinak wyraźnie straci swoją jędrność i nadmiar wody.
Szpinak ostudź. Dodaj do niego pokruszony drobno ser feta oraz pokrojony w drobną kostkę wędzony ser. Wszystko wymieszaj i dopraw 2 szczyptami pieprzu. Nie ma konieczności dodawania soli – feta jest bardzo słonym serem.
Rozwiń ciasto francuskie. Farsz nałóż tylko na jego połowę, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Sklej porządnie ze sobą obie połowy ciasta francuskiego, tworząc strudel.