Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z serem i kurczakiem w postaci gorących i chrupiących roladek to ciekawy pomysł na przekąskę, kolację czy nawet lunch. Danie sprawdzi się również na wszystkiego rodzaju imprezach i wydarzeniach rodzinnych. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a dużą zaletą jest także możliwość przyrządzenia ich wcześniej i zamrożenia.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11866
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1299
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12502
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3539
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11866
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1299
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12502
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3539
Składniki
Szalotkę bardzo drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ze sobą: mięso mielone, pokruszony w rękach ser feta, szalotkę, bułkę tartę, skórkę cytrynową i przyprawy.
Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je cienką warstwą mieszanki mięsno-serowej. Zwiń całość w umiarkowanie ciasny rulon, by farsz nie wypadał.
Pokrój rulon w paseczki o grubości ok. 2-3 cm. Rozłóż kawałki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem.
Wstaw ciasto francuskie z serem i kurczakiem do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zezłocenia.
Roladki wyjmij i pozostaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia, a następnie podawaj, najlepiej po udekorowaniu listkami natki pietruszki.
Przechowuj przekąskę w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku. Alternatywnie możesz też roladki zamrozić i piec zamrożone, dodając 5-10 minut do czasu spędzonego w piekarniku.