Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa kiełbasa pieprzowa, bez wędzenia.

Domowa kiełbasa pieprzowa, bez wędzenia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 827

Dodano:

Odsłon: 16814

Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.

Składniki

  • wieprzowina/karkówka 2 kg
  • wołowina/jak na gulasz 1 kg
  • podgardle/tłusty boczek 1 kg
  • sól kamienna 3 łyżki
  • majeranek 3 łyzki
  • czosnek 10 ząbków
  • cukier 1 łyżka
  • pieprz mielony 1 łyżka
  • papryka 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 2 łyżki
  • 1/2 l wody
  • jelita wieprzowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa kiełbasa pieprzowa, bez wędzenia.

Przygotowanie


  1. Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, tłuste kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę
    /pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem/Tak przygotowane mięso chowamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin.Następnie wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz ręcznie, z dodatkiem wody.Napełniamy jelita i już kiełbasa gotowa. Teraz tylko wieszamy na kiju w suchym przewiewnym miejscu i podsuszamy minimum 4 dni i możemy już konsumować super domowy wyrób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 23 kwietnia 2017 Spróbuję zrobić, może nie zatrujemy się jadem kiełbasianym! Wygląda super Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń