Przekąski Przepis na:
Domowe frytki warzywne + Dipy

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 2187
Dodano: 24.03.2017
Odsłon: 2308
Składniki
- Buraczki czerwone -ok.2-3 szt.
- Bataty (słodkie ziemniaki) - 2 szt.
- Pietruszka (korzeń) - 2 szt.
- Seler- 1 szt.
- Marchewka- 2-3 szt.
- Oliwa kilka łyżek
- Ulubione suszone zioła u nas- tymianek i oregano
- Pieprz ,sól, czosnek granulowany
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 ˚C z termoobiegiem lub 220 ˚C bez termoobiegu.
2.Warzywa dokładnie myjemy i obieramy
3.Kroimy w plastry a następnie w słupki .
4.Pokrojone warzywa skrapiamy oliwa zmieszana z przyprawami oraz ziołami .
5.Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
6.Słupki warzyw rozłożyć na blasze pojedynczą warstwą .
7.Wstawić do piekarnika ,
piec 20-25 min. aż frytki przyjmą złocisty kolor.
-
WYKONANIE DIPÓW
1.DIP POMIDOROWY
-jogurt naturalny ok.100 ml.
-ketchup 1-2 łyżeczki
- papryka słodka szczypta
-sól,pieprz
Wszystkie składniki mieszamy.
2.DIP KOPERKOWY
-jogurt naturalny ok.100 ml.
-posiekany koperek (można dodać inne zioła)
-sól i pieprz
-trochę soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy.
3.DIP MUSZTARDOWO -MIODOWY
-jogurt naturalny ok.100 ml.
-musztarda 1,5- 2 łyżeczki
-miód 2 łyżeczki
-łyżeczka soku z cytryny
-sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy.
Komentarze do przepisu (2)

konhambos 24 marca 2017Zgłoś do usunięcia
fantastyczne sa ze slodkich ziemniaków, inne tez pewnie beda smakowac.20 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiula2912 24 marca 2017Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł na frytki z buraków :) Czuję, że niedzielny obiad będzie do nich należał.20 Kto głosował? | Odpowiedz