Do góry

Przekąski Przepis na:

domowe pastrami

domowe pastrami

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 242

Smak mięsa wynagradza długi czas oczekiwania. Pyszne na domowym chlebie, z ogórkiem małosolnym lub musztardą.

Składniki

  • mostek wołowy - 1,5 kg
  • sól peklująca - 4 łyżeczki
  • papryka wędzona w proszku - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry (mielone) - 1 łyżeczka
  • jałowiec mielony - pół łyżeczki
  • ziele angielskie mielone -pół łyżeczki
  • pieprz - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
domowe pastrami

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. Owinąć bardzo dokładnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 7 dni. Mięso można dodatkowo związać sznurkiem ale nie jest to konieczne.

  2. Zapeklowaną wołowinę wyciągnąć z lodówki, usunąć folię spożywczą. Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 130 stopni. Mięso szczelnie owinąć folią aluminiową (4-5 warstw, nie chcemy dopuścić do wyciekania soków), przełożyć na blachę i piec przez 4 godziny.

  4. Upieczone mięso wystudzić nie usuwając folii aluminiowej, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin (lub całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń