Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka to symbol Wielkanocy. Pojawiają się na świątecznych stołach w różnej postaci. Warto, by jedną z nich stanowiły jajka faszerowane, ponieważ bardzo efektownie się prezentują. Nawet jeśli w gorącym, przedświątecznym okresie zabraknie ci czasu na wypracowane przekąski, pokuś się o przygotowanie choćby najprostszego wariantu tego dania. Ekspresowe jajka faszerowane z 3 składników (nie licząc sosu i przypraw) „wyczarujesz” w pół godziny. Będą nie mniej pyszne niż bardziej skomplikowany wariant i staną się piękną, kolorową ozdobą twojego stołu!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2338
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3487
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4245
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74231
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 583
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2338
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3487
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4245
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74231
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 583
Składniki
Zalej jajka w garnku letnią wodą. Zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Ugotowane na twardo jajka odstaw do przestudzenia. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku. Możesz oprószyć je solą.
Włóż żółtka jaj do miski i rozgnieć widelcem. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w kosteczkę. Na podobnej wielkości kostkę pokrój szynkę. Posiekaj koperek (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Dołóż paprykę, szynkę i koperek do żółtek.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę i jogurt. Połącz sos ze składnikami farszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij farszem połówki białek. Wstaw ekspresowe jajka faszerowane do lodówki. Ogrzej do temperatury pokojowej przed podaniem. Udekoruj półmisek gałązkami koperku (możesz użyć też np. listków sałaty, by na półmisku było więcej zielonych, wiosennych akcentów).