Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka to symbol Wielkanocy. Pojawiają się na świątecznych stołach w różnej postaci. Warto, by jedną z nich stanowiły jajka faszerowane, ponieważ bardzo efektownie się prezentują. Nawet jeśli w gorącym, przedświątecznym okresie zabraknie ci czasu na wypracowane przekąski, pokuś się o przygotowanie choćby najprostszego wariantu tego dania. Ekspresowe jajka faszerowane z 3 składników (nie licząc sosu i przypraw) „wyczarujesz” w pół godziny. Będą nie mniej pyszne niż bardziej skomplikowany wariant i staną się piękną, kolorową ozdobą twojego stołu!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4323
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29465
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 191
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18933
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 817
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4323
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29465
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 191
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18933
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 817
Składniki
Zalej jajka w garnku letnią wodą. Zagotuj na palniku o średniej mocy. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Ugotowane na twardo jajka odstaw do przestudzenia. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Białka ułóż na półmisku. Możesz oprószyć je solą.
Włóż żółtka jaj do miski i rozgnieć widelcem. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w kosteczkę. Na podobnej wielkości kostkę pokrój szynkę. Posiekaj koperek (kilka gałązek odłóż do dekoracji). Dołóż paprykę, szynkę i koperek do żółtek.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, musztardę i jogurt. Połącz sos ze składnikami farszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij farszem połówki białek. Wstaw ekspresowe jajka faszerowane do lodówki. Ogrzej do temperatury pokojowej przed podaniem. Udekoruj półmisek gałązkami koperku (możesz użyć też np. listków sałaty, by na półmisku było więcej zielonych, wiosennych akcentów).