Do góry

Przekąski Przepis na:

Fasolka szparagowa inaczej

Fasolka szparagowa inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24980

Dodano:

Odsłon: 10578

Propozycja na przygotowanie fasolki szparagowej w kremowym, delikatnym i lekko słodkim sosie. Świetna jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

Składniki

  • 5 dużych garści fasolki szparagowej
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • cukier brązowy
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową myjemy oraz obieramy odcinając włókna i końce.

    Obraną fasolkę zalewamy wodą, tak aby ledwie pokryła zawartość garnka i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie do momentu aż fasolka nabierze miękkości.

  2. Następnie do naczynia dodajemy około 25 strąków ugotowanej fasolki, łyżeczkę masła, kurkumę i 7 łyżek wody w której gotowała się fasolka. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Powstały sos próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą i cukrem (sos powinien być dość słodki).

    Pozostałą fasolkę odsączamy z wody i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.

    Fasolka jest dobra jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 22 lipca 2014 Sos fasolkowy, można rzec, już widzę, że jest smaczny:)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 22 lipca 2014 A ja myslalam, ze z beszamelem jest najsmaczniejsza...
Ten sos jest fantastyczny, na pewno przepyszny.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń