Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę pracochłonne, ale warto!
Wystudzone jajka w skorupkach przecinamy na pół bardzo ostrym nożem. Można starać się nadpiłowywać ostrożnie skorupkę lub zrobić jednorazowy zamach - techniki są różne. Należy się nie zniechęcać jeśli nam się nie uda zachować wszystkich połówek skorupek... i tak zostanie ich sporo :).
Wąskim i płaskim trzonkiem od łyżeczki podważyć połówkę jajka, tak by wyszło ze skorupki. Ładnie zachowane skorupki odłożyć na talerz, resztę po prostu wyrzucić. Z połówek jajek wydrążyć żółtko z okalającą je odrobiną białka, nie za dużo jednak, żeby jajko się nie porwało i było w stanie "unieść ciężar" farszu. Najlepiej jest to robić łyżeczką o dość cienkich i ostrych brzegach. Jeśli jakieś jajko nam zupełnie nie wyjdzie odłóżmy je na deskę do krojenia. Wydrążone połówki również odłożyć na talerz, żółtko i kawałki białka posiekać (tu dodajemy "nieudane połówki"), przełożyć do miski. Pieczarki myjemy i sparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Odsączone siekamy i dorzucamy do miski, dokładamy szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania można dodać również koperek i/lub pietruszkę. Wszystko łączymy, od czasu do czasu rozgniatając widelcem. Farszem nadziewamy połówki jajek, dekorujemy wedle uznania, wstawiamy do lodówki. Resztą farszu napełniamy skorupki "bez górki" - na płasko. Na patelni rozgrzewamy masło, skorupki od strony farszu "maczamy" w bułce tartej i tą stroną kładziemy na patelni. Smażymy aż bułka będzie ładnie przyrumieniona.
Smacznego :)
Mięciutkie, soczyste i kruche plastry mięsa w sosie delikatnie pomidorowym. P...
Odsłon: 10292
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj to pyszne danie ze smakowitym sosem...
Odsłon: 7648
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 796
Smaczna wariacja na na temat tradycyjnych kotletów mielonych i gołąbków. Tym...
Odsłon: 1449
Bezkonkurencyjne w smaku danie, zawsze wychodzi przepyszne.
Odsłon: 5747
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 104
Mięciutkie, soczyste i kruche plastry mięsa w sosie delikatnie pomidorowym. P...
Odsłon: 10292
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj to pyszne danie ze smakowitym sosem...
Odsłon: 7648
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 796
Smaczna wariacja na na temat tradycyjnych kotletów mielonych i gołąbków. Tym...
Odsłon: 1449
Bezkonkurencyjne w smaku danie, zawsze wychodzi przepyszne.
Odsłon: 5747
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 104
Składniki
Wystudzone jajka w skorupkach przecinamy na pół bardzo ostrym nożem. Można starać się nadpiłowywać ostrożnie skorupkę lub zrobić jednorazowy zamach - techniki są różne. Należy się nie zniechęcać jeśli nam się nie uda zachować wszystkich połówek skorupek... i tak zostanie ich sporo :). Wąskim i płaskim trzonkiem od łyżeczki podważyć połówkę jajka, tak by wyszło ze skorupki. Ładnie zachowane skorupki odłożyć na talerz, resztę po prostu wyrzucić. Z połówek jajek wydrążyć żółtko z okalającą je odrobiną białka, nie za dużo jednak, żeby jajko się nie porwało i było w stanie "unieść ciężar" farszu. Najlepiej jest to robić łyżeczką o dość cienkich i ostrych brzegach. Jeśli jakieś jajko nam zupełnie nie wyjdzie odłóżmy je na deskę do krojenia. Wydrążone połówki również odłożyć na talerz, żółtko i kawałki białka posiekać (tu dodajemy "nieudane połówki"), przełożyć do miski. Pieczarki myjemy i sparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Odsączone siekamy i dorzucamy do miski, dokładamy szczypiorek, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania można dodać również koperek i/lub pietruszkę. Wszystko łączymy, od czasu do czasu rozgniatając widelcem. Farszem nadziewamy połówki jajek, dekorujemy wedle uznania, wstawiamy do lodówki. Resztą farszu napełniamy skorupki "bez górki" - na płasko. Na patelni rozgrzewamy masło, skorupki od strony farszu "maczamy" w bułce tartej i tą stroną kładziemy na patelni. Smażymy aż bułka będzie ładnie przyrumieniona. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Przekąski
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Przekąski
Kotlety jajeczne z brokułem
Przekąski
Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Trochę pracochłonna ,ale warto przyrządzić . Dla tych , którzy oczywiście...
Odsłon: 128
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Szybki i smaczny ciepły posiłek idealny na śniadanie lub obiadokolacja gdy ni...
Odsłon: 164