Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moda na kiszonki trwa. Kisimy już nie tylko kapustę i ogórki, ale też rzodkiewki, paprykę, pomidory, a nawet banany. Ukisić można także ziemniaki. Jak je później wykorzystać? Rarytasem są frytki z kiszonych ziemniaków! Usmaż je, pilnując by tłuszcz utrzymywał odpowiednią temperaturę. Posłuż się termometrem gastronomicznym. Jeśli nie dysponujesz odpowiednio dużą patelnią, smaż frytki niewielkimi partiami – unikniesz gwałtownego spadku temperatury i „zagotowania” ziemniaków w tłuszczu.
Polecam.
Odsłon: 77
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2420
Polecam.
Odsłon: 77
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2420
Składniki
Zagotuj wodę. Wymieszaj z solą i przestudź.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki – tak, jak na frytki.
Przygotuj kilka wyparzonych słoików (o łącznej pojemności około 1,5-2 l). Rozdziel do nich równomiernie gorczycę, pieprz i ząbki czosnku (obrane i przekrojone na pół). Ułóż dość ciasno ziemniaki. Zalej solanką (tak, by całkowicie przykryła ziemniaki) i zakręć (nie całkiem szczelnie) słoiki. Odstaw na 5-6 dni w ocienione miejsce w temperaturze pokojowej.
Wyjmij ukiszone ziemniaki ze słoików i odsącz z zalewy. Osusz ręcznikiem papierowym.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 185°C. Oleju musi być tyle, by frytki były w nim całkowicie zanurzone.
Przełóż frytki na patelnię i smaż przez 5-6 minut, utrzymując stałą temperaturę oleju (około 170°C).
Wyjmij frytki z oleju i rozłóż na ręczniku papierowym. Podnieś temperaturę oleju do 210°C.
Ponownie włóż frytki na patelnię i smaż jeszcze przez około minutę, pilnując, by temperatura oleju nie spadła poniżej 200°C.
Podawaj frytki gorące, z ulubionymi przyprawami.