Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette pochodzi z Bretanii, to rodzaj tarty w jej najlatwiejszym wydaniu, Pieczona na blasze, nadziewana najczesciej owocami, z zawijanymi brzegami. Nadzieniem mojej jest jedna z najsmaczniejszych kombinacji w kuchni - ser gorgonzola, gruszka i orzechy wloskie.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253473
Polecam.
Odsłon: 1464
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8374
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253473
Polecam.
Odsłon: 1464
Składniki
Wszystkie skladniki do ciasta (maka, sól, zimne maslo, 70 ml kwasnej smietany i woda) mieszamy, ugniatamy ciasto, zawijamy w folie i odstawiamy na 30 min do lodówki. Reszte smietany mieszamy z sola i pieprzem, gruszke kroimy w 5-milimetrowe plastry, solimy, mieszamy z oliwa. Ser kroimy równiez w cienkie plastry. Okragly plat ciasta kladziemy na blasze wylozonej papierem do pieczenia lekko posypanym maka. Srodek smarujemy smietana, pozostawiajac ok 10 cm brzeg. Na smietane ukladamy najpierw ser, potem gruszki. Solimy i posypujemy orzechami wloskimi. Brzeg zawijamy do srodka i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200° C (góra-dól) ok. 25-30 min.
Podajemy np. z salata z podobnymi skladnikami. Przepis na salatke z ciecierzyca, gruszka i serem gorgonzola: https://smaker.pl/przepis-salatka-z-ciecierzyca-gruszka-i-serem-gorgonzola,158629,konhambos.html