Do góry

Przekąski Przepis na:

Galette z gruszką i serem gorgonzola

Galette z gruszką i serem gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 822

Galette pochodzi z Bretanii, to rodzaj tarty w jej najlatwiejszym wydaniu, Pieczona na blasze, nadziewana najczesciej owocami, z zawijanymi brzegami. Nadzieniem mojej jest jedna z najsmaczniejszych kombinacji w kuchni - ser gorgonzola, gruszka i orzechy wloskie.

Składniki

  • 210 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 ml zimnej wody
  • 120 g zimnego masła
  • 70 ml śmietany
  • ½ łyżeczki soli
  • NADZIENIE:
  • 130 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść włoskich orzechów
  • 1 jajko
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki do ciasta (maka, sól, zimne maslo, 70 ml kwasnej smietany i woda) mieszamy, ugniatamy ciasto, zawijamy w folie i odstawiamy na 30 min do lodówki.
    Reszte smietany mieszamy z sola i pieprzem, gruszke kroimy w 5-milimetrowe plastry, solimy, mieszamy z oliwa.
    Ser kroimy równiez w cienkie plastry.
    Okragly plat ciasta kladziemy na blasze wylozonej papierem do pieczenia lekko posypanym maka.
    Srodek smarujemy smietana, pozostawiajac ok 10 cm brzeg.
    Na smietane ukladamy najpierw ser, potem gruszki.
    Solimy i posypujemy orzechami wloskimi.
    Brzeg zawijamy do srodka i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w temp. 200° C (góra-dól) ok. 25-30 min.

  2. Podajemy np. z salata z podobnymi skladnikami.
    Przepis na salatke z ciecierzyca, gruszka i serem gorgonzola:

    https://smaker.pl/przepis-salatka-z-ciecierzyca-gruszka-i-serem-gorgonzola,158629,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń