Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gravlax- łosoś marynowany w buraczkach, soli, skoku z cytryny i koperku. Oryginalna propozycja na wigilijny stół
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35703
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6011
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35703
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6011
        
        
                Składniki
Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo) zawinąć dokładnie w folię ( najlepiej owinąć kilka razy) i przełożyć do większego naczynia/pudełka. Łososia najlepiej czymś obciążyć. Marynować przez ok 3 dni ( w międzyczasie łososia przewrócić).
Sos przygotować na 1-2 godziny przed podaniem – wymieszać wszystkie składniki. Łososia podawać posiekanego na cienkie plasterki z sosem. Łososia można przechowywać potem ok 1 tygodnia w lodówce. Resztki można wykorzystać na kanapki lub do sałatki ziemniaczanej.