Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pasztetów. Klasycznym pasztetem wielkanocnym jest pieczeń rzymska, która charakteryzuje się efektownie wyglądającymi jajkami wewnątrz masy. Sama potrawa jest bardzo prosta do przygotowania, stąd jej popularność. W przeciwieństwie do innych pasztetów, nie wymaga długiego wyrabiania i spulchniania. A dodatkowo smakuje wręcz obłędnie! Taki pasztet wielkanocny dobrze smakuje zarówno jako zimna przekąska, jak i samodzielne danie obiadowe podane na ciepło.
Keksówka o wymiarach 25x13
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 977
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 110
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2164
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4179
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 977
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 110
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2164
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4179
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Włóż ją do miski razem z mięsem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut.
Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej połowę przygotowanej masy mięsnej.
Z ugotowanych jajek obetnij końcówki, by odsłonić żółtka. Zrób delikatne wgłębienie przez środek masy w keksówce i ułóż w nim jajka. Przykryj je drugą połową mięsa. Dobrze wyrównaj wierzch.
Keksówkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut. Pasztet wielkanocny podawaj posypany tymiankiem, wraz z domowym sosem pomidorowym.