Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pasztetów. Klasycznym pasztetem wielkanocnym jest pieczeń rzymska, która charakteryzuje się efektownie wyglądającymi jajkami wewnątrz masy. Sama potrawa jest bardzo prosta do przygotowania, stąd jej popularność. W przeciwieństwie do innych pasztetów, nie wymaga długiego wyrabiania i spulchniania. A dodatkowo smakuje wręcz obłędnie! Taki pasztet wielkanocny dobrze smakuje zarówno jako zimna przekąska, jak i samodzielne danie obiadowe podane na ciepło.
Keksówka o wymiarach 25x13
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5364
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1718
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5241
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1750
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5364
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1718
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5241
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1750
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Włóż ją do miski razem z mięsem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut.
Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej połowę przygotowanej masy mięsnej.
Z ugotowanych jajek obetnij końcówki, by odsłonić żółtka. Zrób delikatne wgłębienie przez środek masy w keksówce i ułóż w nim jajka. Przykryj je drugą połową mięsa. Dobrze wyrównaj wierzch.
Keksówkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut. Pasztet wielkanocny podawaj posypany tymiankiem, wraz z domowym sosem pomidorowym.