Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąski serwowane gościom powinny nie tylko dobrze smakować, ale równie dobrze się prezentować i tak właśnie jest w tym przypadku. Połącz szpinak, kremowy serek i łososia, a otrzymasz naprawdę rewelacyjną przekąskę.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddziel od białek.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i dwa posiekane ząbki czosnku. Smaż go do momentu aż cała woda wyparuje. Odstaw na bok do wystygnięcia. Następnie zmieszaj z żółtkami
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do serka dodaj szczyptę pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Szpinak wymieszaj delikatnie z białkami.
Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wylej masę. Rozprowadzać równomiernie za pomocą sylikonowej szpatułki. Piecz przez 15 minut. Wyciągnij z piekarnika, zostaw na kilka minut do przestudzenia. Letnie ciasto zawiń w roladę i poczekaj aż całkowicie ostygnie.
Zimną roladę rozwiń. Na całej powierzchni rozsmaruj ser, na środku poukładaj plastry łososia, całość posyp kaparami.
Zroluj ciasto, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy rolada będzie mocno schłodzona, pokrój na plasterki.