Do góry

Przekąski Przepis na:

Kanapka klubowa

Kanapka klubowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 8186

Dodano:

Odsłon: 471

Kanapka klubowa (club sandwich) to klasyczna kanapka, która została po raz pierwszy opisana w książce kucharskiej "Sandwiches" w 1894 roku. Jest ona zwykle pokryta plastrami smażonego boczku, stekiem z indyka, szynką, piersią kurczaka, pomidorem i liśćmi sałaty. Kromki chleba kanapki klubowej mogą być opiekane lub świeże, pokryte masłem lub majonezem i wypełnione dwoma różnymi dodatkami. Możliwe są inne dodatki np.jajka sadzone, awokado czy pastrami. Moje kanapki skladają się z tostów, sałaty rzymskiej, domowych suszonych, aromatycznych pomidorów, smażonej włoskiej pancetty i piersi kurczaka.

Składniki

  • 8 kromek chleba wiejskiego, orkiszowego lub tostów
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 pomidory
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 8 cienkich plastrów pancetty lub chudego boczku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • cukier
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kanapka klubowa

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowac pomidory. Rozgrzac piekarnik do 90° C termoobiegu. Pomidory pokroic na cwiartki i usunac szypulki i nasiona. Ulozyc cwiartki pomidorów na blasze do pieczenia, doprawic sola i cukrem. Drobno posiekac chili, czosnek, rozmaryn i tymianek i ulozyc na pomidorach. Pozostawic do wyschniecia w piekarniku na 90 minut. Pomidory maja wtedy póltwarda konsystencje. Mozna przygotowac w ten sposób wiecej pomidorów, zalane w sloiku oliwa z oliwek przechowuja sie kilka miesiecy.
    Cienkie plastry boczku lub pancetty podsmazyc na patelni bez tluszczu, az beda chrupiace, a następnie odtluscic na papierze kuchennym. Salate obrac, umyc i osuszyc.
    Z filetów z piersi kurczaka wyciac plaskie kawalki, doprawic sola i pieprzem i smazyc na oliwie z oliwek po 3 minuty z kazdej strony, nastepnie zmniejszyc troche ogien, dodac czosnek i galazke rozmarynu oraz male czesci filetów. Po usmazeniu odstawic do osiagniecia letniej temperatury.

  2. Klasycznym pieczywem do kanapek klubowych sa tosty. Kto chce, moze je zastapic chlebem orkiszowym lub wiejskim.
    Wybrane pieczywo opiec na patelni bez tluszczu.

  3. Przygotowac kanapke. Ulozyc kromke tostów na talerzu i posmarowac majonezem. Polozyc liscie salaty a na nich pomidory i boczek a na koniec kawalki kurczaka. Druga kromke chleba posmarowac majonezem i ulozyc na wierzchu, mocno docisnąć i przebic szpikulcem koktajlowym.

  4. Podalam kanapki w calosci, jednak klasyczna kanapka klubowa jest przecieta po przekatnej na pól tworzac dwa trójkaty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń