Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ze śliwkami smakuje nie tylko na Wigilijnym stole. Jest dobra również na co dzień - na śniadanie czy na obiad. Jest pyszna, rozpływająca się w ustach i pachnąca cynamonem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22386
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14220
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4416
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 550
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 498
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22386
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14220
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4416
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 550
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 498
Składniki
Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc). Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, pomieszać i schować na pół godziny pod pierzynkę. Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.
Kasza na drugi dzień, po odgrzaniu, też jest pyszna. Do kaszy można dodać posiekanych orzechów.