Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ze śliwkami smakuje nie tylko na Wigilijnym stole. Jest dobra również na co dzień - na śniadanie czy na obiad. Jest pyszna, rozpływająca się w ustach i pachnąca cynamonem.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 142
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc). Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, pomieszać i schować na pół godziny pod pierzynkę. Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.
Kasza na drugi dzień, po odgrzaniu, też jest pyszna. Do kaszy można dodać posiekanych orzechów.