Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza ze śliwkami smakuje nie tylko na Wigilijnym stole. Jest dobra również na co dzień - na śniadanie czy na obiad. Jest pyszna, rozpływająca się w ustach i pachnąca cynamonem.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 316
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 480
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1192
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 316
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1440
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 480
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1192
Składniki
Śliwki wypłukać i zalać przegotowaną wodą. Zostawić by namokły (najlepiej całą noc). Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do osolonego wrzątku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę przegotowanej wody (można wykorzystać wodę z moczonych śliwek). Pod koniec gotowania wrzucić przekrojone na pół śliwki. Kaszę należy od czasu do czasu przemieszać. Kiedy kasza wchłonie wodę i zmięknie, zdjąć ją z kuchenki, dodać miód, pomieszać i schować na pół godziny pod pierzynkę. Kaszę podawać na ciepło, posypaną cynamonem.
Kasza na drugi dzień, po odgrzaniu, też jest pyszna. Do kaszy można dodać posiekanych orzechów.