Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa wiejska wędzona

Kiełbasa wiejska wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 607

Dodano:

Odsłon: 42596

Nic dodać nic ująć. Naturalna be konserwantów. Na naturalnych przyprawach.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 5 kg.
  • wołowina chuda 1 kg.
  • czosnek 4-5 ząbków
  • Sól
  • cukier 10 gr
  • pieprz mielony 6 gr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miednicy i dodajemy wszystkie przyprawy ( czosnek przeciskamy przez praskę). Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.

  2. Następnie przygotowujemy nadziewarkę lub maszynkę wyposażoną w końcówkę masarską. Płuczemy jelita i naciągamy na końcówkę masarską (jak największą ilość ) i zawiązujemy koniec.

  3. Przygotowane wcześniej mięso za pomocą nadziewarki lub maszynki nabijamy w jelita.
    Gotowe kiełbasy wieszamy na kije wędzarnicze i wędzimy razem ok. 4 – 4,5 godziny dymem dębowym lub czereśniowym ( ok. 20 min w temp. 40 stopni osuszamy, 2 godz. temp. 70-80 stopni i ostatnie 2 godziny dymienie gorącym dymem a na ok. 1,5 godz. przed końcem dokładamy również jałowiec).
    Jeśli ktoś posiada mięso z dzika można je użyć zamiast wołowiny. Trzeba tylko pamiętać o dodaniu do mięsa podczas wyrabiania tyle samo mielonego jałowca co pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bodek 14 marca 2018 No co kto lubi. Wg tego przepisu to wyjdzie upieczone (70-80st) , szare (zwykła sól), I rozpadać się będzie (bez dodatku wody). No chyba że takie to właśnie ma być.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Greg36 16 marca 2016 A jeszcze w jakiej temperaturze wędzimy i w jakiej temperaturze podwędzamy ?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Greg36 16 marca 2016 A sól jaka zwykła czy peklowa ? A ile tej soli ? Cukier ? A po wywieszeniu na kije to nie powinna się trochę przesuszyć przez kilka godzin ? Coś lipny ten przepis... ale dla początkujących... czemu nie. Odpowiedzi: 2 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń