Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz przekąski na sylwestra, którą możesz podać swoim gościom, polecamy przygotowanie pysznego tatara wołowego. Ta klasyczna przekąska chyba nigdy się nie nudzi!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Pamiętaj, żeby wybrać jak najświeższe mięso i od razu je przygotować. Pokrój polędwicę w plastry (w poprzek włókien), a potem rozdrabniaj. Posiekaj drobno ostrym nożem. Uważaj, żeby nie przesadzić - nie chcesz uzyskać mięsa mielonego!
Następnie dodaj łyżkę oliwy i surowe żółtko (jeśli boisz się jeść surowe jaja, możesz wcześniej zalać je wrzątkiem i szybko wyłowić). Posól i popierz (wystarczy po płaskiej łyżeczce). Najlepiej sprawdzą się przyprawy grubo zmielone, ponieważ będzie je lepiej czuć.
Do mięsnej masy wlej dwie łyżki zimnej wody. Dokładnie ją wymieszaj. Jeśli tatar jest zbyt zwarty, dodaj jeszcze odrobinę wody i przemieszaj. Jeśli brakuje smaku, ponownie dopraw.
Przygotuj dodatki do tatara. Zasada jest prosta - wszystkie siekasz na drobną kosteczkę (w naszym przepisie są to ogórki i cebula, ale postąp tak z każdym dodatkiem, np. pieczarkami czy oliwkami).
Mięso podziel na 4 części i przenieś na talerze. Wokół ułóż wybrane dodatki. W mięsie zrób wgłębienie i połóż tam delikatnie żółtko. Jeśli wolisz, możesz też dodatki połączyć od razu z mięsem, zanim podasz je gościom. To zależy tylko od ciebie.