Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny kociołek pełen niespodzianek. Takie kociołki zazwyczaj robi się z kiełbasą a u mnie w domu taki kociołek robiło się z ziemniaków cebuli i solonych śledzi.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 102
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 317
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9605
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 102
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 317
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9605
Składniki
Garnek czyli kociołek do przyrządzania potrawy wyłożyć folią aluminiową, folię natłuścić oliwą. Śledzie jeżeli są mocno słone włożyć do zimnej wody na około 30 minut. Następnie pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i cebule po obraniu pokroić w plastry. Do garnka układać warstwami; ziemniaki +cebula + śledzie czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Na samej górze powinny być ziemniaki. Garnek zawiesić nad rozpalonym ogniskiem i zapiekać około 1,5 godziny. Kociołek pyszny. Rada; W dawnych czasach do takich potraw kupowało się śledzie solone w całości dopiero się czyściło , moczyło bo były mocno słone, miały ikrę i mlecze. Pamiętam że ikrę moja babcia wykorzystywała do sałatek. Ikra była kiedyś bardzo cenionym przysmakiem w polskiej kuchni, a teraz prawie zapomnianym.
Kociołek podczas pieczenia.