Do góry

Przekąski Przepis na:

Małże w sosie winno-czosnkowym

Małże w sosie winno-czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 152

Klasyka gatunku:)

Składniki

  • 1 kg małży
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • garść posiekanej pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Małże w sosie winno-czosnkowym

Przygotowanie

  1. Małże opłukać pod bieżącą wodą, te z połamanymi skorupami odrzucić.
    Czosnek drobno posiekać.

    W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, aż czosnek ładnie zapachnie.

    Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywą.

    Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

    Kiedy małże się otworzą, zdjąć ognia, wsypać pietruszkę, wymieszać i od razu podawać (najlepiej w naczyniu, w którym się gotowały).

    Uwaga: Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy - nie wolno ich jeść.

  2. Podawać ze świeżą bagietką (do zamaczania w smakowitym sosie) i białym winem, najlepiej takim, w jakim się gotowały - u mnie chardonnay.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń