Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 537
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5450
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 537
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5450
Składniki
Małże opłukać pod bieżącą wodą, te z połamanymi skorupami odrzucić. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, aż czosnek ładnie zapachnie. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywą. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy małże się otworzą, zdjąć ognia, wsypać pietruszkę, wymieszać i od razu podawać (najlepiej w naczyniu, w którym się gotowały). Uwaga: Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy - nie wolno ich jeść.
Podawać ze świeżą bagietką (do zamaczania w smakowitym sosie) i białym winem, najlepiej takim, w jakim się gotowały - u mnie chardonnay. Smacznego!