Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 639
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 913
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 475
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 639
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 913
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 475
Składniki
Małże opłukać pod bieżącą wodą, te z połamanymi skorupami odrzucić. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, aż czosnek ładnie zapachnie. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywą. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy małże się otworzą, zdjąć ognia, wsypać pietruszkę, wymieszać i od razu podawać (najlepiej w naczyniu, w którym się gotowały). Uwaga: Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy - nie wolno ich jeść.
Podawać ze świeżą bagietką (do zamaczania w smakowitym sosie) i białym winem, najlepiej takim, w jakim się gotowały - u mnie chardonnay. Smacznego!