Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choc lubie dziczyzne, zawsze omijalam sarnine, glównie ze wzgledów emocjonalnych. Przypadek sprawil, ze nasz rzeznik od którego kupujemy od lat ekologiczne mieso ma od niedawna dziczyne w swoim asortymencie i poniewaz jest do tego stopnia mistrzem perswazji, ze móglby sprzedawac Eskimosom snieg, po raz pierwszy w zyciu skusilam sie na sarnine. Sarnina mielona nie wywolala u mnie bezposrednich asocjacji z tymi uroczymi zwierzatkami, wiec musialam tylko dobrac do niej smakowo odpowiednie dodatki. Pikantne jagody z chili, miodem i octem balsamicznym okazaly sie bardzo dobrym wyborem, do tego bardzo prosta i szybka chalka z nutka rozmarynu, który jest równiez skladnikiem mielonych. Mysle, ze klopsiki podobnie smakuja ze zwyklym miesem mielonym, jesli nie mamy okazji albo mozliwosci zdobycia sarniny.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1067
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 430
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3678
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 190
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1067
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 430
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3678
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 190
Składniki
Do mielonych z jagodami polecam mieso z sarny. Sarnina jest bez watpienia najwyzej cenionym rodzajem dziczyzny, która nie tylko od wieków nalezy do kuchni polskiej ale i przewyzsza mieso zwierzat hodowlanych zarówno pod wzgledem smakowym, jak i odzywczym. Jest wartosciowym zródlem bialka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin - zwlaszcza z grupy B - oraz mineralów: fosforu, magnezu, wapnia i zelaza. Delikatne i kruche mieso sarny nie zawiera sciegien ani powiezi, ma intensywnie czerwona barwe i posiada krótkie wlókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko slodkawy posmak, dlatego dealnie pasuje do pikantnych jagód.
Najpierw przygotowujemy klopsiki. Obrac 2 szalotki, drobno pokroic w kostke i dusic na oliwie z oliwek, az beda miekkie. Drobno posiekac zioła, namoczyc czerstwa buleczke w mleku. Mieso mielone wymieszac z jajkiem, bulka tarta i przygotowanymi skladnikami. Doprawic sola i pieprzem i uformowac klopsiki. Rozgrzac oliwę i olej z pestek winogron na patelni i smazyc klopsiki przez ok. 10 minut razem z zabkami czosnku, polowa szalotki i ziołami.
W czasie, gdy smazymy klopsiki przygotowac jagody, umyc je i wysuszyc, umiescic w misce i lekko zmiazdzyc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Dodac platki chili, ocet balsamiczny, sok z pomaranczy i skórke z polowy pomaranczy. Wymieszac wszystko i odstawic na 20 minut, nastepnie dodac troche miodu, aby uzyskac slodko-pikantny smak owoców. Na koniec umyc i bardzo dokładnie wysuszyc rukole. Musi byc sucha, gdyz wilgotna pryska jeszcze bardziej w glebokim tluszczu..Podgrzac tluszcz lub olej roslinny i smazyc w nim rukole przez maksymalnie 20 sekund. Odcedzic z tluszcu na papierze kuchennym.
Tego rodzaju kopsiki doskonale smakuja ze zwykla i bardzo prosta chalka drozdzowa z odrobina rozmarynu, który swietnie komponuje sie ze smakiem potrawy. Składniki na chałkę (brioche): • 1 kostka drożdży • 250 ml ciepłego mleka • 60 g cukru • 200 g miękkiego masła • 1 łyżeczka soli • 5 jajek • 750 g mąki • 2 łyżki posiekanego rozmarynu • 1 pomarańcza Rozpuscic drozdze w cieplym mleku. Wlozyc wszystkie pozostale skladniki z mieszanina drozdzy i mleka do miski i zagniatac przez co najmniej 10 minut. Przykryc ciasto i odstwaic az wzrosnie dwukrotnie. Nastepnie wyobic ciasto recznie i pokroić na kawalki tego samego rozmiaru. Wysmarowac foremke maslem i ulozyc kawalki ciasta obok siebie. Rozgrzac piekarnik do 200-220° C i piec chalke przez ok. 20-30 minut, w zaleznosci od wielkosci.
Ulozyc jagody na talerzu, na nich klopsiki i ozdobic na wierzchu rukola. Podawac ze swiezo upieczona chalka.