Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy czosnkowo-serowe to idealna propozycja na przystawkę, imprezę czy spotkanie ze znajomymi przy dobrym filmie lub meczu. Przygotujesz je w kilka chwil z prostych składników, które masz w domu, więc jeśli nagle zabraknie paluchów, po 15 minutach możesz podać kolejną partię. Nie jest im straszne nawet nieco czerstwe pieczywo. Nie masz chleba tostowego? Wykorzystaj zwykły bochenek, a nawet chleb razowy czy pumpernikiel! Z czosnkiem i serem wszystko smakuje lepiej!
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 181
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 88
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 106
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 181
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 88
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 106
Składniki
Z masła odłóż 2 łyżki. Pozostałą część umieść w robocie kuchennym razem z czosnkiem i serami. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Każdą kromkę chleba posmaruj z jednej strony odłożonym wcześniej masłem. Z drugiej strony posmaruj masłem czosnkowo-serowym. Następnie ostrym nożem pokrój kromki w paski o grubości ok. 2 cm.
Paski chleba połóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, masłem czosnkowym do góry. Równomiernie posyp je wszystkimi przyprawami.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 8-10 minut, a następnie włącz grill na 30-60 sekund.
Paluchy czosnkowo-serowe wyjmij i podawaj od razu na gorąco.
Niewykorzystane resztki możesz pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku przez kolejne 30 minut, by uzyskać grzanki do zupy lub sałatki.