Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się wizyty gości i szukasz szybkiego, sprawdzonego przepisu na pyszną przekąskę? Przygotuj chrupiące paluchy pizzowe na cieście francuskim z sosem pomidorowym, szynką i mozzarellą. Kilka minut roboty, a zachwyt gości gwarantowany!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35769
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1226
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6077
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35769
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1226
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6077
        
        
                Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Do miseczki przelewamy passatę, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i przyprawy. Składniki mieszamy.
Rozwijamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go po całej powierzchni sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy równomiernie plastry szynki. Całość posypujemy startym serem mozzarella.
Rozwijamy drugi arkusz ciasta francuskiego i przykrywamy nim ciasto z dodatkami.
Wycinamy paski o grubości około 1-1,5 cm.
Chwytamy za końce wyciętego paska i skręcamy je w przeciwnym kierunku.
Zwinięte paluchy pizzowe przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Pieczemy do zrumienienia.
Upieczone paluchy pizzowe studzimy. Następnie przekładamy na talerz. Serwujemy solo lub z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego. Smacznego!