Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się wizyty gości i szukasz szybkiego, sprawdzonego przepisu na pyszną przekąskę? Przygotuj chrupiące paluchy pizzowe na cieście francuskim z sosem pomidorowym, szynką i mozzarellą. Kilka minut roboty, a zachwyt gości gwarantowany!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1102
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1144
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1102
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 222
Polecam.
Odsłon: 1144
Składniki
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Do miseczki przelewamy passatę, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i przyprawy. Składniki mieszamy.
Rozwijamy pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go po całej powierzchni sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy równomiernie plastry szynki. Całość posypujemy startym serem mozzarella.
Rozwijamy drugi arkusz ciasta francuskiego i przykrywamy nim ciasto z dodatkami.
Wycinamy paski o grubości około 1-1,5 cm.
Chwytamy za końce wyciętego paska i skręcamy je w przeciwnym kierunku.
Zwinięte paluchy pizzowe przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Pieczemy do zrumienienia.
Upieczone paluchy pizzowe studzimy. Następnie przekładamy na talerz. Serwujemy solo lub z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego. Smacznego!