Do góry

Przekąski Przepis na:

paluchy twarogowe

paluchy twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 1148

Te paluchy to świetna przekąska do piwa....

Składniki

  • twaróg wędzony - 275 g
  • mąka pszenna - 275 g
  • masło - 175 g
  • rozmącone jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem
  • ulubione nasiona (sezam, czarnuszka, mak, kminek) i sól w płatkach do posypania paluchów
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
paluchy twarogowe

Przygotowanie

  1. Masło drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę i rozdrobniony widelcem twaróg. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

  2. Schłodzone ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Nożem lub radełkiem pociąć ciasto w mniej więcej jednakowej długości paski o szerokości około 1 cm, przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Paski ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać nasionami i płatkami soli. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń