Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne na Wigilię jako dodatek do barszczu czerwonego ale i również jako pyszna przekąska na codzień.
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 306
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 69
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 306
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 69
Składniki
1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy w naczyniu, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w środku dziurę. Dodajemy żółtko, masło w temperaturze pokojowej oraz szczyptę soli. Zagniatamy nożem.
3. Teraz stopniowo dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
4. Kapustę kroimy drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą z namoczonych grzybów. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzmy.
5. Cebulę i grzyby kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę, następnie dodajemy grzyby i przez chwilę smażymy. Teraz przekładamy odcedzoną kapustę, solimy i pieprzymy. Podsmażany całość przez chwilę i zostawimy do ostygnięcia.
6. Urośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około minutę. Wałkujemy na nie zbyt gruby prostokąt. Dzielimy na 3-4 części po 10cm
7. Nakładamy farsz na ciasto i zawijamy w rulon sklejeniem do dołu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę do pieczenia.
8. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C , funkcja góra/dół z termoobiegiem przez 15minut.
9. Gotowe smacznego