Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-09-2017
Lejkowiec dęty to grzyb jadalny, który ma bardzo charakterystyczny wygląd i dlatego trudno jest go pomylić z innymi grzybami. Najczęściej rośnie pod bukami i dębami. Ja proponuję pieczone pierożki z tymi właśnie grzybami. Gotowana kiszona kapusta to doskonały dodatek do nadzienia.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1717
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1511
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1482
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1754
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1717
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1511
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1482
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1754
Składniki
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę.
Kapustę lekko odcisnąć i ugotować w bulionie z dodatkiem listków , ziela. Grzyby rozdrobnić w robocie, dodając stopniowo ugotowaną i odciśniętą kapustę. Doprawić solą, pieprzem i ew. tymiankiem.
Nadzienie lekko przesmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Powstały rozczyn dodać do przesianej mąki . Roztrzepać jajko i razem z resztą mleka i przyprawami dodać do mąki. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką.
Potem wałkować placki grubości do 1/2 cm, i wykrawać 10 cm kółka. Każde kółko nadziewać farszem i dokładnie zlepić. Piec w 180 C około 30 minut. Wychodzi coś ponad 30 pierogów.