Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą

Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 503

Dodano:

Odsłon: 2025

Doskonała przekąska doprawiana sosem kebab gyros i podawana z sosem salsa mexicana

Składniki

  • 10 płatków papieru ryżowego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 80 g (5 łyżek) kukurydzy konserwowej
  • 1 pomidor
  • 1 małą cebula
  • 3 łyżki sosu kebab - gyros (łagodny)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sos salsa mexicana
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującego się ryżu dodać curry oraz sól. Kiedy ryż lekko ostygnie, wymieszać go z kukurydzą, pokrojonym w kostkę pomidorem, pokrojoną drobno cebulą oraz sosem kebab - gyros

  2. Płatki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i położyć na desce. Na środek każdego z nich dać 2 - 3 łyżki farszu. Boki papieru ryżowego zawinąć do środka (na farsz), a następnie całość zwinąć w rulon.

  3. Sajgonki piec 10 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

    Podawać z sosem salsa mexicana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń