Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 2752

Pieczone warzywne frytki to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla Ciebie oraz dzieci! Utrwalajmy zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych podając im warzywne smakołyki!

Składniki

  • 2 małe buraki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 małą paprykę czerwoną
  • 1 łyżkę oleju, np. rzepakowego
  • szczyptę papryki wędzonej, słodkiej
  • gałązkę rozmarynu
  • szczyptę sezamu
  • pół dojrzałego awokado
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • szczypta ziaren sezamu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

Przygotowanie

  1. 1. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na 200 stopni C.
    2. Umyj wszystkie warzywa dokładnie. Obierz pietruszkę.
    3. Pokrój wszystkie warzywa oprócz buraczka na 1 cm grubości frytki.
    4. Dodaj olej, paprykę wędzoną oraz listki rozmarynu (zostaw trochę przypraw dla buraczka). Postępuj tak samo z burakiem.
    5. Rozłóż wszystkie warzywa na blaszce tworząc jedną warstwę.
    6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
    7. Wyjmij warzywne frytki i posyp je sezamem.

  2. 1. Awokado rozgnieć widelcem.
    2. Dodaj kilka kropel soku z cytryny i zamieszaj.
    3. Pokrój pomidorki na kawałki i dodaj do awokado.
    4. Udekoruj ziarnami sezamu oraz listkami rozmarynu.
    Smacznego! Ciesz się smakiem warzywnej i zdrowej przekąski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń