Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepis M. Kuronia podobnie, jak pierożki kurpiowskie polecam bo są delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania. Smacznego.
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą być w temperaturze pokojowej, najlepiej przygotować godzinę, wcześniej. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, kawałki masła, pokruszone drożdże, cukier, śmietanę oraz surowe jajka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 1/2 godziny.
Farsz Marchewkę obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. 3 jajka gotujemy na twardo i siekamy. Obraną cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Ugotowane marchewki odcedzamy i przecieramy lub miksujemy, następnie dodajemy pokrojone jajka, cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i cukrem.
Ciasto wałkujemy podsypując stół mąką, wykrawamy krążki o średnicy ok.10 cm., na każdy wykładam farsz i zlepiamy. wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach ( góra/ dół ), na środku. Z porcji wychodzi ok. 30 sztuk, po 15 na każdej blaszce. Ja piekę z podwójnej porcji, bo są przepyszne i można jeść bez końca. Serdecznie polecam.