Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza na koperkowym cieście:

Pizza na koperkowym cieście:

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 104

Świeży koperek jest teraz w zasięgu ręki, postanowiłam więc zrobić ciasto na pizzę z jego dodatkiem. Smakowało wybornie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżki przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżka oleju smakowego (u mnie olej z suszonych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • odrobina słodkiej papryki, oregano i bazylia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie




  1. Z drożdży, odrobiny cukru, kilku łyżek ciepłego mleka i 3-4 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia (trwa to około 5 minut).
    Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać wyrośnięte drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać olej i dodać koperek. Jeszcze chwilę wyrabiać.
    Przykryć ściereczką by ciasto wyrosło.
    Po wyrośnięciu przekładam do torownicy o średnicy 30 cm, którą wcześniej smaruję cienko olejem.




  2. Ciasto smaruję sosem pomidorowym.Układam pokrojoną w cienkie płaty cukinię, na cukinii rozłożyłam szynkę i surową cebulę , którą wcześniej lekko oprószyłam solą i pieprzem oraz podsmażone pieczarki. Ścieram cienką warstwę żółtego sera.
    Całość posypuję oregano. Wstawiam do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piekę 10 minut.
    Wyjmuję, posypuję startym, żółtym serem , zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 5 minut aż ser się roztopi.
    Podaję z keczupem lub sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń