Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki na maślance

Pizzerinki na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 4204

Jeśli macie w lodówce maślankę, to możecie ją dodać, do ciasta na pizzerinki. Tak sobie wymyśliłam i wyszło całkiem nieźle. U nas w domu pizza, czy pizzerinki, mogłyby być codziennie. Moje chłopaki uwielbiają. Dlatego od czasu do czasu, robię takie eksperymenty, żeby nie było nudy :)

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 25 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 pełne szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • Sos:
  • 6 łyżeczek keczupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • Dodatki:
  • 150 g. sera żółtego
  • 2-3 pieczarkami
  • kilka plasterków salami
  • 1/2 cebuli
  • kawałek czerwonej papryki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
    Na koniec dodać olej. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Wierzch posypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Przygotować dodatki.
    Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, salami i paprykę pokroić
    na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce, o dużych oczkach.

    Keczup połączyć z koncentratem, dodać przyprawy i wymieszać.

  2. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką.
    Żeby było wygodniej, podzieliłam sobie ciasto na dwie części.
    Następnie, ciasto rozwałkować na placek.
    Wykrawać krążki miseczką, lub czym Wam pasuje.
    Każdy krążek, dodatkowo można rozciągnąć dłońmi.
    Tak przygotowane placki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować delikatnie sosem, posypać serem i wyłożyć pokrojone dodatki.

  3. Piec w temperaturze 230 stopni, 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń