Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z XIX wieku

Placki ziemniaczane z XIX wieku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18534

Dodano:

Odsłon: 1417

Staropolski przepis na pyszne placuszki.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z XIX wieku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc. Drożdże, cukier rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody i dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do tegoż ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń