Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki dyniowe z twarogiem

Placuszki dyniowe z twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 222

Deser, podwieczorek czy śniadanie na słodko? Polecam szybkie słodkie placuszki.

Składniki

  • 400 g surowej startej dyni
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię drobno ścieramy, przyprawiamy imbirem i cynamonem. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy dynię kilka minut, aż będzie miękka.
    Do naczynia przekładamy twaróg i drobno rozgniatamy. Wbijamy 2 żółtka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy przestygniętą dynię oraz mąkę, mieszamy na jednolitą masę.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie przekładamy do pozostałych składników i dobrze mieszamy łyżką.

  2. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na oleju.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń