Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon pomidorowy czas zacząć.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1009
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 438
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1009
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 104
Składniki
Bakłażana umyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy , wrzuciłem bakłażana , dodałem pokrojone oliwki i smażyłem pod przykryciem przez 10 minut , po 2 minutach smażenia posoliłem. Z pomidorów odciąłem wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążyłem łyżeczką . Pomidory posoliłem od wewnątrz , odwróciłem , wyłożyłem do cedzaka przekrojona stroną do dołu i odstawiłem na ok. 30 minut. Listki bazylii pokroiłem na małe kawałki. Czosnek obrałem i drobno posiekałem . Do miski włożyłem usmażony bakłażan z oliwkami , bazylie czosnek i oregano. Wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem. Pomidory ułożyłem na desce i napełniłem farszem . Żaroodporne naczynie wysmarowałem oliwą , ułożyłem pomidory , skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C. Podałem na ciepło.