Przekąski Przepis na:
Pomidory faszerowane bakłażanem

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16570
Dodano: 26.07.2014
Odsłon: 7448
Składniki
- 8 pomidorów (najlepiej malinowych)
- bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 4 gałązki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Bakłażana umyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy , wrzuciłem bakłażana , dodałem pokrojone oliwki i smażyłem pod przykryciem przez 10 minut , po 2 minutach smażenia posoliłem. Z pomidorów odciąłem wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążyłem łyżeczką . Pomidory posoliłem od wewnątrz , odwróciłem , wyłożyłem do cedzaka przekrojona stroną do dołu i odstawiłem na ok. 30 minut. Listki bazylii pokroiłem na małe kawałki. Czosnek obrałem i drobno posiekałem . Do miski włożyłem usmażony bakłażan z oliwkami , bazylie czosnek i oregano. Wymieszałem , doprawiłem solą i pieprzem.
Pomidory ułożyłem na desce i napełniłem farszem . Żaroodporne naczynie wysmarowałem oliwą , ułożyłem pomidory , skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni C. Podałem na ciepło.
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 26 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności.5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 26 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Twoje faszerowane pomidory to również przepyszne dzieło sztuki :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 26 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
pyszności, ta wielorakość warzyw aż przytłacza, kocham ten moment, kiedy wszystko ma TEN właściwy smak :)4 Kto głosował? | Odpowiedz