Do góry

Przekąski Przepis na:

Pożywne bułeczki faszerowane

Pożywne bułeczki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 3827

Bułeczki z kruchego ciasta faszerowane mieszanką mięsno- twarogową z dodatkiem przypraw.

Składniki

  • - mąka pszenna - 35 dkg.
  • -jajka - 2 szt.
  • - masło - 18 dkg.
  • - proszek do pieczenia - 1/2 torebki.
  • -sól - płaska łyżeczka
  • - kwaśna śmietana - 200 ml.
  • - tłuszcz do posmarowania blachy lub papier do pieczenia.
  • Na nadzienie:
  • - surowa szynka - 20 dkg.
  • - twaróg półtłusty - 20 dkg.
  • - masło - 5 dkg.
  • - jajko - 1 szt.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - Mąkę wyrabiamy z masłem solą i proszkiem do pieczenia na kruszonkę

    - Dodajemy żółtka i mieszamy

    - Wlewamy kwaśną śmietanę i dokładnie wyrabiamy na gładkie jednolite kruche ciasto

    - Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.

  2. - Szynkę mielimy wraz z twarogiem w maszynce.

    - Dodajemy masło ( roztopione i schłodzone), sól ewentualnie inne przyprawy lub zioła - ja dodałem świeżo zmielony pieprz oraz tymianek

    - Białka od ciasta ubijamy i dodajemy do masy.

    - Dokładnie wszystko mieszamy.

  3. - Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty.

    - Na każdym z nich umieszczamy porcję masy i formujemy bułeczki.

    - Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia,
    układamy na niej bułeczki.

    - Smarujemy je jajkiem i możemy posypać kminkiem, czarnuszką lub sezamem ( do smaku).

    - Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 20 minut.

    - Podajemy na ciepło lub na zimno z czerwonym barszczem lub bulionem.

    Z tej porcji wychodzi około 20 bułeczek.

    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń