Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 595
Dodano: 31.10.2013
Odsłon: 3967
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
- Mąkę wyrabiamy z masłem solą i proszkiem do pieczenia na kruszonkę
- Dodajemy żółtka i mieszamy
- Wlewamy kwaśną śmietanę i dokładnie wyrabiamy na gładkie jednolite kruche ciasto
- Owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
- Szynkę mielimy wraz z twarogiem w maszynce.
- Dodajemy masło ( roztopione i schłodzone), sól ewentualnie inne przyprawy lub zioła - ja dodałem świeżo zmielony pieprz oraz tymianek
- Białka od ciasta ubijamy i dodajemy do masy.
- Dokładnie wszystko mieszamy.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty.
- Na każdym z nich umieszczamy porcję masy i formujemy bułeczki.
- Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia,
układamy na niej bułeczki.
- Smarujemy je jajkiem i możemy posypać kminkiem, czarnuszką lub sezamem ( do smaku).
- Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku około 20 minut.
- Podajemy na ciepło lub na zimno z czerwonym barszczem lub bulionem.
Z tej porcji wychodzi około 20 bułeczek.
SMACZNEGO.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)