Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska kowalowej to pyszne i aromatyczne kulki mięsne owinięte w ciasto francuskie i panierowane w parmezanie. Palce lizać!
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1442
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1442
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni, na rozgrzanym oleju przez 3-5 minut. Dołóż czosnek i smaż całość przez kolejną minutę.
Do dużej miski włóż oba rodzaje mięsa, podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
Uformuj kilkanaście klopsików, do każdego wkładając po kulce mozzarelli mini lub oderwanym kawałku normalnej mozzarelli.
Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Smaż klopsiki z każdej strony przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij je z ognia i osusz je papierowymi ręcznikami, by oddały cały tłuszcz.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku będącym 2,5 krotnością średnicy kulek. Owiń każdego klopsika w ciasto, dobrze zlepiając ze sobą brzegi. Odłóż je na blaszkę do pieczenia, a następnie posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Do głębokiej miski wsyp parmezan i obtocz kulki delikatnie w serze. Połóż je z powrotem na blaszkę do pieczenia i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz danie przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia.
Przekąskę kowalowej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.