Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam mój przepis na wędzone pstrągi, które złowili mój mąż z moimi wnuczętami. Ja myślę że najsmaczniejsza jest ryba wędzona w całości, można również w dzwonkach. Tak uwędzona rybka jest bardzo smaczna a mięsko odchodzi od skóry. Po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 690
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 530
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4120
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 895
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 690
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 530
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4120
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 895
Składniki
Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy pozbawiamy wnętrzności i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem. Myjemy i osuszamy. Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi. Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku. Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce. Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy , wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny. W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym. Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy z plasterkami cytryny.