Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy na kefirze to szybki sposób na ciepłe, domowe śniadanie lub podwieczorek. Przygotujemy je dosłownie w kilka minut. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne i bardzo delikatne. Racuchy dobrze smakują same, ale można je podawać z wieloma dodatkami. Racuchy na kefirze podajemy na ciepło lub na zimno. Dobrze smakują z cukrem pudrem. Możemy polać je miodem, syropem klonowym lub czekoladą. Często dodajemy też dżem lub owoce. Świeże jagody, truskawki lub prażone jabłka pasują idealnie. Możemy również dodać owoce bezpośrednio do ciasta. Kawałki jabłek sprawią, że racuchy będą bardziej wilgotne. Banany nadadzą im słodkiego smaku. Jeśli lubimy bardziej słodkie dania, możemy zwiększyć ilość cukru. Danie można podać na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też jako szybki deser. Racuchy dobrze smakują również następnego dnia. Możemy je wtedy podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku. To danie, które sprawdza się w dni, gdy chcemy czegoś prostego i pysznego równocześnie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 340
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 340
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2614
Składniki
Przygotowujemy miskę i odmierzone składniki.
Wlewamy kefir do miski. Kefir powinien być w temperaturze pokojowej. Gdy jest zimny, ciasto może wyjść gęstsze.
Dodajemy jajko i krótko mieszamy. Wystarczy wymieszać składniki widelcem. Mieszamy tylko do połączenia.
Wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Składniki mogą być przesiane, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też szczyptę soli.
Łączymy całość w gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć średnią gęstość - jak gęsta śmietana. Nie może być zbyt rzadkie. Mieszamy krótko, aby racuchy były miękkie.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i nakładamy porcje ciasta łyżką. Można nakładać większe lub mniejsze porcje. Racuchy powinny mieć podobną wielkość. Smażymy na średnim ogniu.
Smażymy na złoto. Racuchy przewracamy na drugą stronę, gdy spód się zarumieni. Smażymy dalej, aż będą miękkie i wypieczone.
Przekładamy usmażone racuchy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.