Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sam raz na obiad w środku tygodnia, bo jest szybki do zrobienia. W wersji późnego obiadu lub kolacji dobrze komponuje się z winem.
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2522
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5512
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2522
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5512
Składniki
Piekarnik nagrzać do 190C.
Posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć rozmrożonym ciastem francuskim. Spód i brzegi.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju w głębokiej patelni. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli. Wszystko smażyć chwilę do przejścia smaków.
Wymyte liście szpinaku podrzeć na mniejsze kawałki i dodać do cebuli z czosnkiem. Ciągle mieszając poczekać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do szpinaku i mieszać, aż do momentu gdy wszystko będzie pokryte roztopionym serem.
Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Masę szpinakową przełożyć na ciasto. Do śmietany dodać żółtko, wymieszać i polać tym szpinak po wierzchu. Dodatkowo można na górze położyć kilka kostek sera pleśniowego. Wszystko zapiekać aż do momentu gdy brzegi będą złociste.