Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy drożdżowe.

Racuchy drożdżowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 622 Ocena: 3781

Dodano:

Odsłon: 561

Dziś tak myślę nie gotuję bo pazurki sobie maluje, lecz na chlebie człowiek nie wytrzyma, to zrobiłam szybko racuszki bo je uwielbiają moje łakomczuszki.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki 100 g drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • olej do smażenia.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe.

Przygotowanie

  1. Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz 1 szklankę ciepłego mleka.

  2. Postawić do wyrośnięcia.

  3. Do miski dodać mąkę, jajka,cukier oraz wyrośnięte drożdże.

  4. Wymieszać do połączenia się składników za pomocą łyżki.

  5. Postawić do wyrośnięcia, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

  6. Na patelni rozgrzać olej, w kubku z ciepłą wodą maczać łyżkę, nabrać ciasto i kłaść na rozgrzany olej po dwie łyżki ciasta.

  7. Smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na rumiano.

  8. Z tego przepisu wyszło około 20 racuchów.

  9. Można je podać z powidłami śliwkowymi lub kto z czym lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń